Judo lajina
Judo on vanha japanilainen kamppailulaji, jonka kehitti japanilainen professori Jigoro Kano 1800-luvun loppupuolella Japanissa. Hän muokkasi vanhoista japanilaisista taistelutaidoista liikuntamuodon, jossa voitiin harjoitella ja kilpailla vastustajaa vahingoittumatta. Erityisesti Kano otti judoon vaikutteita Ju-Jutsusta, josta hän kuitenkin poisti vaarallisimmat tekniikat.
Nyttemmin Judosta on tullut maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Kansainväliseen judoliittoon (IJF) kuuluu 200 jäsenmaata ja Judo on olympialajien joukossa viidenneksi suurin laji kansainvälisen liiton jäsenmaiden lukumäärällä mitattuna. Euroopassa lajia harrastaa yli kaksi miljoonaa ihmistä. Olympialajiksi Judo tuli vuonna 1964, kun laji oli ensimmäisen kerran mukana Tokion olympialaisissa.
Suomessa Judon harrastustoiminta alkoi vuonna 1954, mutta ensimmäisen kerran Judoa esiteltiin Suomessa jo vuonna 1890, kun lajin kehittäjä professori Jigoro Kano vieraili Helsingissä. Suomen Judoliitto perustettiin vuonna 1958, ja tällä hetkellä Suomen Judoliittoon kuuluu noin 123 jäsenseuraa. Judon harrastajia on Suomessa on noin 12 500.
Urheilulajina Judo sopii lähes kaikille ja kaikenikäisille. Judon perustaitojen opettelu tapahtuu osallistumalla judon peruskurssille, jonka suoritettuaan judoka saa oikeuden pitää keltaista vyötä. Peruskurssin jälkeen judoharrastusta jatketaan judon jatkokursseilla, joissa syvennetään judotekniikoiden osaamista ja opitaan uusia judotekniikoita. Taitojen ja osaamisen kehittyessä judoka voi suunnata harrastuksessaan esimerkiksi kilpailemiseen tai keskittyä vain oman kuntonsa ja judo-osaamisensa kehittämiseen mukavana harrastuksena. Kilpailemisen lisäksi pidemmälle harrastuksessa ehtinyt judoka voi osallistua myös seuratoimintaan esimerkiksi toimimalla judo-ohjaajana.
Judo sisältää erilaisia pysty- ja mattotekniikoita. Pystytekniikoihin kuuluvat erilaiset heitot, kuten erilaiset jalka-, käsi- ja lonkkaheitot sekä vasta- ja uhrautumisheitot. Judon mattotekniikoita ovat puolestaan erilaiset sidonnat, käsilukot ja kuristukset. Aivan aloittelijoille ja alle 15-vuotiaille ei kuitenkaan opeteta käsilukkoja ja kuristuksia turvallisuussyistä. Muutoinkin kaikkien judotekniikoiden harjoittelu tapahtuu aina ohjaajan valvonnassa judosalilla. Kajaanin Judokerhossa kaikki judoharjoitukset ovat aina ohjattuja ja ohjaajina toimivat kokeneet ja koulutetut judokamme, jotka osaltaan varmistavat harjoitusten turvallisuuden. Pienimmillä muksujudokoilla sekä nuoremmilla judokoilla harjoitukset sisältävät myös erilaisia kehon hallintaa ja motoriikkaa kehittäviä harjoitteita sekä pelejä ja leikkejä. Näin nuorimmat judokat oppivat myös judon kasvatuksellisia näkökulmia ja erityisesti harjoituskaverin kunnioittamista.